Το αφυδατωμένο δέρμα υποφέρει από έλλειψη νερού.  

Μοιάζει συχνά με το ξηρό, αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο: το αφυδατωμένο δέρμα είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση (με διάφορες εκπληκτικές αιτίες) ενώ το ξηρό δέρμα συνήθως δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Το αφυδατωμένο δέρμα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορεί  να συνεχίσει να παράγει κανονική ή ακόμη και υπερβολική ποσότητα λιπαρότητας στην επιφάνειά του. 

Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τύπους δέρματος και δεν είναι αποκλειστικότητα εκείνων με ξηρό ή μικτό δέρμα. Σχετίζεται με την έλλειψη νερού και όχι ελαίων, έτσι μπορείτε να έχεις λιπαρή επιδερμίδα αλλά αφυδατωμένο δέρμα.

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ ξηρού  και αφυδατωμένου δέρματος 

Το κλασικά ξηρό δέρμα είναι εύκολο να αναγνωριστεί: «τραβάει» και αισθάνεται συχνά  στεγνό και άβολο, κι αυτή η κατάσταση συνήθως επιδεινώνεται από το κλίμα, την εποχή ή τη δραστηριότητα, αλλά ανεξάρτητα από αυτά, χωρίς εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, η δυσάρεστη ξηρή, αίσθηση παραμένει. 

Το αφυδατωμένο δέρμα απ' την άλλη,  συχνά συνοδεύεται από περισσότερη από το κανονικό ή ακόμη και υπερβολική ποσότητα έκκρισης λιπαρότητας, αλλά παρ’ όλα αυτά,  εξακολουθεί να αισθάνεται στεγνό παντού και να τραβάει. Είναι θαμπό, και τραχύ στην αφή. Απολεπίζεται συχνά, εμφανίζει γραμμές αφυδάτωσης, Με απλά λόγια, αν νιώθεις  το δέρμα σου ξηρό κάτω από ένα λιπαρό στρώμα, πιθανότατα έχεις αφυδατωμένο δέρμα. 

Τι προκαλεί το αφυδατωμένο δέρμα;

Αν και το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες, τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων περιποίησης που περιέχουν σκληρά  συστατικά που διαταράσσουν το φράγμα της επιδερμίδας  ή το μικροβίωμα της, τους μικροοργανισμούς δηλαδή που ζουν σε αυτή και ρυθμίζουν την άμυνα της. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από τη χρήση λανθασμένων προϊόντων για το δέρμα σου, γεγονός που οδηγεί σε ανισορροπία. Στην ουσία, η αφυδάτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι το δέρμα σου  διαμαρτύρεται ότι δεν του αρέσει κάτι που κάνεις.

Συστατικά που επιβαρύνουν το δέρμα όπως οινόπνευμα, εκχύλισμα  μέντας ή αρώματα (συνθετικά ή φυσικά) μπορούν να στεγνώσουν την επιφάνεια του δέρματος και να την αφήσουν να αφυδατωθεί. Διεγείρουν επίσης την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας στη βάση των πόρων, έτσι το δέρμα καταλήγει να είναι πιο λιπαρό και με φραγμένους πόρους.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιείς σκληρές βούρτσες καθαρισμού που επίσης επιβαρύνουν την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος.

Η χρήση λανθασμένου συνδυασμού προϊόντων ή η χρήση ορισμένων προϊόντων πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, παρόλο που ένα προϊόν απολέπισης AHA ή BHA, με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης ή ρετινόλης μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη, η συχνή τους χρήση  μπορεί να οδηγήσει σε αφυδατωμένη εμφάνιση με ταυτόχρονη υπερβολική λιπαρότητα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις το αφυδατωμένο δέρμα είναι να αξιολογήσεις τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος σου και να σταματήσεις να χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

1.  Να χρησιμοποιείς απαλά, αλλά αποτελεσματικά, καθαριστικά που δεν αφήνουν αίσθηση τραβήγματος.

2.  Να μην χρησιμοποιείς σκληρές βούρτσες καθαρισμού.

3.  Να χρησιμοποιείς toner με νερό για ενυδάτωση, και όχι με αλκοόλ. Τα toners  πρέπει να δίνουν υγρασία, όχι να  την αφαιρούν.

4.  Να αποφεύγεις τα προιόντα με άρωμα, ακόμα και τα φυσικά- όπως από αιθέρια έλαια.

5.   Χρησιμοποίησε toners, ορούς, μάσκες υγρασίας  και ενισχυμένες ενυδατικές κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα  σε αντιοξειδωτικά  και σε θρεπτικά συστατικά        αναπλήρωσης της υγρασίας. Αυτά δίνουν στο δέρμα σου αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα για να φαίνεται νέο, υγιές, λαμπερό, απαλό και μαλακό.

6.   Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό-τουλάχιστον 1,5 λίτρο ημερησίως και να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά!