Με περισσότερα από 75 θρεπτικά συστατικά και 200 άλλες ενώσεις, μεταξύ των οποίων 20 μέταλλα,18 αμινοξέα και 12 βιταμίνες, η αλόη βέρα ξεχωρίζει ανάμεσα σε 400 και πλέον είδη αλόης. Το διάφανο ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό των φύλλων της είναι πολύτιμο για το δέρμα μας, λόγω της ενυδατικής, αντιφλογιστικής και επουλωτικής του  δράσης.

Η μεγάλη περιεκτικότητα της σε νερό (99%), σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχει, συντελεί στην βαθιά ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος. Περιέχει μεγάλο αριθμό βλεννοπολυσακχαριτών έναν τύπο μοριακής αλυσίδας με σημαντικές ενυδατικές ιδιότητες.

Η αλόη βέρα έχει επίσης, την μεγάλη ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή των ινοπλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στη επιδερμίδα (7 με 8 φορές γρηγορότερα από το κανονικό) και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό. Με την επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου, λειαίνονται οι υπάρχουσες ρυτίδες και μειώνεται η εμφάνιση νέων. 

Γι' αυτούς τους δύο λόγους, η αλόη βέρα, είναι  πολύ δημοφιλές συστατικό σε πολλές ενυδατικές και αντιρυτιδικές κρέμες.

Τι άλλο κάνει:

1.Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα. Το τζελ της αλόης είναι γνωστό για τις δροσερές, καταπραϋντικές του ιδιότητες που ηρεμούν το δέρμα  από το ηλιακό έγκαυμα και βοηθούν στην ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα. Θα την βρούμε σχεδόν σε όλα τα φυσικά after sun προϊόντα!

2.Μειώνει τις κηλίδες, τις πανάδες, τις δυσχρωμίες  και τα σημάδια που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο και φαίνονται πιο έντονες το καλοκαίρι. Η λιγνίνη που περιέχει η αλόη βέρα εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και βοηθά στην μείωση των σημαδιών.

3.Αντιμετωπίζει την ακμή. Το τζελ της αλόης περιέχει δύο ορμόνες: αυξίνη και γιββερελίνη, που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η γιββερελίνη διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και επιτρέπει στο δέρμα να επουλωθεί γρήγορα και να μειώσει τα σπυράκια και τη φαγούρα.

4.Είναι φυσικό απολεπιστικό. Το σαλικυλικό οξύ που περιέχει, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των βακτηρίων από το δέρμα. Γι'  αυτό  και περιέχεται σε πολλά φυσικά ενυδατικά scrubs προσώπου και σώματος.