Το δέρμα  είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν πάνω μας. Το δέρμα μας είναι τόσο ζωτικό και αντανακλά τον τρόπο ζωής μας αλλά και το πόσο το περιποιούμαστε. Μήπως δεν το φροντίζουμε όσο πρέπει;  Συνήθως αρκούμαστε σε μια καλή ενυδατική και έναν ορό, και μια καλή κρέμα ματιών.  Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. 

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μας βοηθούν  να διατηρήσουμε το δέρμα μας λαμπερό, μεταξύ των οποίων μάσκες και προϊόντα απολέπισης, τα οποία θα δούμε σήμερα εδώ μαζί. Οι μάσκες και τα προιόντα απολέπισης είναι δύο προιόντα τα οποία μας δίνουν την επιπλέον περιποίηση που χρειαζόμαστε, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος- θαμπάδα, τραχύτητα, έλλειψη φωτεινότητας, αφυδάτωση, υπερβολικό σμήγμα, σπυράκια. Δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά, άρα δεν έχεις δικαιολογία όταν λες πως δεν προλαβαίνεις!

Πριν ακολουθήσεις  ένα πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις τι είδος δέρματος έχεις. Εάν είσαι τυχερός/τυχερή, μπορεί να έχεις κανονικό δέρμα - όχι πολύ ξηρό ή πολύ λιπαρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικτό δέρμα, δηλαδή αλλού ξηρό και αλλού λιπαρό.  Ανεξάρτητα από το είδος του δέρματος που έχεις, υπάρχουν προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα για εσένα που περιέχουν τα ειδικά συστατικά που χρειάζεσαι.

Μάσκες προσώπου:
Οι μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν εντατική και στοχευμένη φροντίδα, λόγω των δραστικών συστατικών που περιέχουν τα οποία δρουν στα βαθύτερα στρώματα  της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους, η οποία είναι συνήθως 20 με 30 λεπτά, αν και κάποιες μάσκες μπορούν να μείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορείς να βρεις  μάσκες προσώπου για οποιονδήποτε τύπο ή κατάσταση δέρματος. Αν υποφέρεις από ακμή ή σπυράκια για παράδειγμα,  διάλεξε μια μάσκα προσώπου  με άργιλο για να  καθαρίσεις τους πόρους και  να εξισορροπήσεις  την παραγωγή σμήγματος. Σου προτείνουμε την Radiant Glow Mask της Evolve, σε κρεμώδη μορφή, με  άργιλο και σκόνη κακάο που καθαρίζει βαθιά τους πόρους  και αφήνει το δέρμα λαμπερό.

Υπάρχουν επίσης οι μάσκες  τύπου λάσπης  που εφαρμόζονται,  αφήνονται να στεγνώσουν και μετά αφαιρούνται με χλιαρό νερό ή υγρή πετσέτα. Αυτές οι μάσκες είναι ιδανικές για τον έλεγχο της λιπαρότητας, αφού αφήνουν το δέρμα σου λαμπερό και υγιές, οι ρύποι αφαιρούνται και οι πόροι καθαρίζουν. Δοκίμασε την Natural Face Mask Banana and Matcha Tea της The Soaphouse  με τσάι matcha, πούδρα ρυζιού και σκόνη μπανάνας για βαθύ καθαρισμό, αποτοξίνωση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το ξηρό δέρμα χρειάζεται μια μάσκα με συστατικά που να ενυδατώνουν βαθιά και να απαλύνουν, όπως το ροδόνερο, το έλαιο τριαντάφυλλου ή το πράσινο τσάι. Σου προτείνουμε την Rosebutter Cream Mask της Aegli σε κρεμώδη μορφή, εμπλουτισμένη με έλαιο και κερί τριαντάφυλλου, για μείωση της απώλειας της υγρασίας της επιδερμίδας και κυτταρική ανανέωση.

Αν το πρόβλημα σου είναι η θαμπή και ταλαιπωρημένη επιδερμίδα, προτίμησε μια μάσκα με ρετινόλη, όπως η  Bio Retinol Gold Mask της Evolve Organic Beauty με φυσική ρετινόλη και έλαιο argan για αντιγήρανση, ανάπλαση και λάμψη. 

Οι μάσκες χρησιμοποιούνται συνήθως  2 με 3 την εβδομάδα  για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους και είναι και μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση από μια κουραστική ημέρα. Εφαρμόζονται  σε καθαρό και στεγνό δέρμα και αφήνονται να δράσουν, ανάλογα με τις οδηγίες.

Απολέπιση:
Τα προιόντα απολέπισης (μιλάμε για φυσική απολέπιση) βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αποκαλύπτοντας - με συχνή χρήση- λαμπερό και υγιές δέρμα.  Εκτός από αυτό, κάνουν πιο εύκολη την απορρόφηση της ενυδατικής κρέμας ή του ορού, λόγω της καθαρότητας της επιδερμίδας.  Διάλεξε  ένα απαλό απολεπιστικό που να ενυδατώνει παράλληλα και να περιέχει κόκκους από φυσικά συστατικά, όπως πούδρα από κουκούτσι ελιάς, μπαμπού ή βερίκοκου.

Αν το δέρμα σου είναι κανονικό προς το λιπαρό, μπορείς να χρησιμοποιείς scrub 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Επίλεξε ένα scrub με εκχυλίσματα φρούτων ή λουλουδιών, όπως το Volcanic Pearl Scrub της Aegliμε αλόη βέρα και περλίτη.

Για ξηρότερο δέρμα, η απολέπιση πρέπει να γίνεται μόνο μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Διάλεξε ένα scrub σε μορφή τζελ  που να περιέχει ενυδατικά έλαια, όπως το Exfoliating Facial Oil Gel της Labbok.

Πριν την εφαρμογή του απολεπιστικού, το πρόσωπο πρέπει να είναι τελείως καθαρό και να έχει αφαιρεθεί το μακιγιάζ και οι ρύποι. Εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα σε υγρό δέρμα και κάνε απαλό μασάζ για περίπου 45 δευτερόλεπτα, επικεντρώνοντας στην περιοχή Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) που είναι και πιο επιρρεπής σε σπυράκια και  στίγματα. Ξέβγαλε με άφθονο χλιαρό νερό και συνέχισε με την συνηθισμένη ρουτίνα (ορός, ενυδατική)

Αν καταφέρεις να δημιουργήσεις μια ρουτίνα περιποίησης που να περιλαμβάνει συχνή απολέπιση και περιποίηση με μάσκα ενυδάτωσης, λάμψης ή εξισορρόπησης  (ανάλογα με τις ανάγκες σου) και φυσικά  κάνεις σωστό καθημερινό καθαρισμό και ενυδάτωση, τότε σίγουρα έχεις κάνει ένα  σωστό βήμα για λαμπερό, υγιές δέρμα. 

Εννοείται φυσικά ότι όλα ξεκινούν από μέσα, οπότε δεν ξεχνάμε σωστή διατροφή, άφθονο νερό, επαρκή ύπνος και τακτική άσκηση.